Zuidhorn genomineerd voor GemeentePioniers Award (20-03-2018)

Gemeente Zuidhorn genomineerd voor GemeentePioniers Award 2018 met uitvoering Kindpakket via blockchain

De gemeente Zuidhorn is  genomineerd voor de GemeentePioniers Award 2018. Reden voor deze nominatie is, dat de gemeente sinds 1 november 2017 kinderen van gezinnen in armoede ondersteunt met het Kindpakket en dit met blockchaintechnologie uitvoert.

Kindpakket
Het Kindpakket is een bedrag van € 300 per kind per jaar, dat besteed kan worden aan bijvoorbeeld een fiets, schoolspullen en/of kleding. Bijzonder aan het Kindpakket is, dat het is gebouwd met blockchaintechnologie. Hierbij kan de ontvanger van het Kindpakket zelf de aankoop, op een eenvoudige administratieve en financiële wijze af doen. De ‘klant’ betaalt, bijvoorbeeld het kopen van een fiets, met een specifieke code en de ondernemer krijgt het geld direct op zijn rekening bijgeschreven zonder tussenkomst van de gemeente. Zuidhorn is daarmee een voorloper op het gebied van blockchaintoepassingen voor de overheid. Het Kindpakket is de eerste stap en laat de potentie zien van blockchain als het gaat om waarde-uitwisseling in het publieke en meer in het bijzonder het sociale domein.

Wethouder Bert Nederveen: “Een van mijn speerpunten in het Sociaal Domein is het bestrijden en voorkomen van armoede. Vooral kinderen zijn daarbij een belangrijke doelgroep. Zij hebben een goede basis nodig in het leven, een basis zonder zorgen en armoede lijdt tot veel zorgen. Met het Kindpakket willen we deze zorgen verminderen.”
Wethouder Kenniseconomie en Innovatie Fred Stol: “De ontwikkelingen van blockchain passen binnen de ambities van de gemeente om nieuwe technologieën toepasbaar en bereikbaar te maken. Met de toepassing van de blockchaintechnologie bij de uitvoering van het Kindpakket werken we op een innovatieve manier aan de verbetering van onze (digitale) dienstverlening.”

Stichting Forus
Het Kindpakket is gebouwd door Stichting Forus, een innovatieve blockchain startup uit Groningen die in 2017 de Dutch Blockchain Hackathon heeft gewonnen in het thema Reinventing Government. De gemeente Zuidhorn heeft de jonge idealisten, die blockchaintechnologie beschikbaar willen maken voor het publieke domein, de kans gegeven het winnende concept te vertalen in een eerste toepassing.

Maarten Velthuijs, één van de ontwikkelaars van de blockchaintechnologie: “We hebben het Kindpakket zo ontwikkeld, dat we het ook bij andere gemeenten kunnen implementeren. Hierdoor is het mogelijk verschillende regelingen in het sociaal domein met de blockchaintechologie uit te voeren.”

Stemmen
GemeentePioniers2.0 heeft zes voorbeelden van vernieuwende digitale dienstverlening genomineerd voor de GemeentePioniers Award 2018, waaronder het Kindpakket van de gemeente Zuidhorn. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op het VNG Realisatie Congres ‘Back to the Future’ op 28 maart 2018 in De Fabrique in Utrecht.

Stemmen kan tot en met 28 maart (12.00 uur) aanstaande via www.gemeentepioniers.nl/stemmen. Hier is ook het filmpje van de gemeente Zuidhorn over het Kindpakket te zien.