Team Zuidhorn wint Blockchain Hackathon categorie Reinventing Government (12-02-2017)

Gemeente Zuidhorn heeft bij de Dutch Blockchain Hackathon in Groningen de titel gewonnen in de categorie Reinventing Government  (‘het opnieuw uitvinden van de overheid’ ).

Het internationale team van Zuidhorn, bestaande uit talenten uit Moldavië, Oekraïne, Duitsland en Nederland, hebben een prototype van een app ontwikkeld, waarmee partners in het sociaal domein op een hele gemakkelijke manier hun diensten aan inwoners kunnen aanbieden.

De app die het team als prototype heeft gebouwd, stelt tal van maatschappelijke organisaties in staat  hun diensten en producten aan inwoners aan te bieden. Bijvoorbeeld als het gaat om het bieden van hulp aan gezinnen in armoede. Inwoners die op zoek zijn naar hulp, mantelzorg of een fiets voor hun kind, zien in één oogopslag waar ze daarvoor terecht kunnen. De uitwisseling kan plaatsvinden zonder administratie en zonder geldstroom.

Ambitieus

De internationale vakjury van experts was onder de indruk en noemde het prototype van de app van het team Zuidhorn zeer ambitieus. De jury zag ook mogelijkheden voor de landelijke overheid. “ Dit is een voorbeeld van innovatie in het publieke domein”, aldus de vakjury.
De komende maanden werkt student Maarten Velthuijs, lid van het team Zuidhorn, tijdens zijn stage bij de gemeente samen met een medestudent het concept verder uit. "We onderzoeken daarmee de kansen van blockchain voor de gemeente." De gewonnen geldprijs van € 1500 komt daarbij goed van pas.

Innovatief
Wethouder Fred Stol:Als verantwoordelijk wethouder kenniseconomie en innovatie ben ik heel blij met deze toonaangevende prijs. Wij zijn trots op ons team, omdat zij de gemeente Zuidhorn wereldwijd op de 'Blockchain kaart' hebben gezet. Samen met de inwoners, ondernemers en het onderwijs werken we innovatief verder om de overheidsdienstverlening te verbeteren.” 
 

Blockchain Hackathon
Een hackathon is een wedstrijd waarbij ontwikkelaars bij elkaar komen om in een paar dagen met de modernste (internet)technologie een prototype voor een nieuw platform te ontwikkelen. De Dutch Blockchain Hackathon vond plaats in The Big Building in Groningen van 10 tot en met 12 februari.