Spoorbrug Noordhorn-Zuidhorn vernoemd naar Bert Swart (01-02-2018)

Bert Swart Brug

De spoorbrug over het van Starkenborghkanaal tussen Noordhorn en Zuidhorn krijgt de naam ‘Bert Swartbrug’.

De spoorbrug over het van Starkenborghkanaal tussen Noordhorn en Zuidhorn krijgt de naam ‘Bert Swartbrug’. Kort na het overlijden van burgemeester Bert Swart op 29 juni 2017 werden hiervoor al suggesties gedaan. De afgelopen maanden heeft de gemeente Zuidhorn samen met de provincie Groningen, Rijkswaterstaat en ProRail en in nauw overleg met de familie van Bert Swart gekeken naar de mogelijkheden. Het resultaat is, dat er een herinneringsbeeld komt met de naam ‘Bert Swartbrug’ ten westen van de spoorbrug aan de kant van Zuidhorn.

‘Zijn’ spoorbrug
Bert Swart heeft de werkzaamheden voor de vervanging van de spoorbrug vanaf dag één van dichtbij meegemaakt. Zijn woning staat in de buurt van de spoorbrug en hij fietste bijna dagelijks langs het bouwterrein naar het gemeentehuis. Daarnaast liep hij geregeld met zijn hond Bo in het gebied rondom de spoorbrug. Hij heeft ‘zijn’ spoorbrug letterlijk de hoogte in zien gaan. Hij was trots op dit grote, in het oog springende, boegbeeld voor de gemeente Zuidhorn. Helaas heeft Bert Swart het eindresultaat niet meer kunnen zien.

Paula Swart: “Wij hebben Bert in de kracht van zijn leven moeten loslaten en missen hem nog elke dag. Voor ons is het een eer dat de nieuwe spoorbrug naar Bert wordt vernoemd. Het is een bijzonder mooie brug, een prachtig mens wordt op deze manier blijvend herinnerd.”

Verbinder
Wethouder Fred Stol: “Bert stond bekend als een grote verbinder, een bruggenbouwer. Dan is het heel toepasselijk deze spoorbrug naar hem te vernoemen. Het is een mooi eerbetoon aan een zeer geliefd en gewaardeerd bestuurder. Bert was een betrokken man en begaan met mensen, binnen de gemeente en ook daarbuiten. Het is mooi dat we hem op deze manier kunnen herinneren.”
Bert was van 2011 tot 2017 burgemeester van de gemeente Zuidhorn. Daarvoor was hij zeven jaar burgemeester op Schiermonnikoog.

Onthulling
Met de medewerking van betrokken partijen bij de bouw van de spoorbrug is het herinneringsbeeld met de naam ‘Bert Swartbrug’ mogelijk gemaakt. De onthulling is 25 april aanstaande. Dan worden de vaarwegprojecten Noordhorn-Zuidhorn als onderdeel van de vaarwegverruiming Lemmer-Delfzijl (www.lemmer-delfzijl.nl) officieel afgesloten. Dit gebeurt in aanwezigheid van aan- en omwonenden en vertegenwoordigers van betrokken partijen zoals gemeente, provincie Groningen, Rijkswaterstaat, ProRail en aannemers. De voorbereidingen voor deze officiële afsluiting van het project zijn in volle gang. Meer informatie hierover volgt in april.