Pretty Smart Power Girls in de prijzen! (06-02-2018)

Dit item is verlopen op 20-02-2018.

Winnend meidenteam FIRST LEGO League naar WK Detroit met bijdrage gemeente Zuidhorn

Het meidenteam Pretty Smart POWER Girls heeft zaterdag 4 februari de Beneluxfinale van de FIRST LEGO League (FLL®) gewonnen in Leeuwarden. Zij hebben zich hiermee gekwalificeerd voor het wereldkampioenschap in Detroit (VS), dat van 25 tot 28 april 2018 plaatsvindt. Het winnende team bestaat uit zes meiden, waarvan vijf in de gemeente Zuidhorn wonen. Aan de wedstrijd deden 54 teams uit Nederland en België mee.

First Lego League
De FLL® (www.firstlegoleague.nl) is een wedstrijd voor jongeren tussen de 9 en 15 jaar om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten met een thema. De kinderen werken in teams en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales.

Innovatie
Het meidenteam uit Zuidhorn heeft de regiofinale op de Hanzehogeschool in Groningen gewonnen en daarna de Beneluxfinale in Leeuwarden. Ze hebben onderzoek gedaan naar innovatie met als thema ‘Vermindering drinkwatergebruik door een innovatieve douchebak’. Douchewater wordt hierbij opgevangen en hergebruikt als spoelwater voor het toilet. Dit geeft een reductie van 25% op het drinkwater. Wereldwijd is er steeds minder zoet drinkwater. Hun oplossing draagt bij aan besparing van water(gebruik).

Wereldkampioenschap
De meiden nemen eind april in Detroit deel aan de FIRST Championship, met ongeveer 10.000 deelnemers, om te laten zien wat ze kunnen. Om daar te komen is nog flink wat geld nodig voor de vliegtickets en hotelkosten. Ook willen de meiden voor die tijd nog een stap dichter bij de oplossing van het probleem van drinkwaterschaarste komen. Onder leiding van hun coaches Raymond Hendriks en Mariëlle Hoexum zijn ze hier nu volop mee bezig.

Trots
Wethouder Kenniseconomie en Innovatie Fred Stol: “Het is mooi dat zij op deze jonge leeftijd al bewust mee denken over innovatieve toepassingen voor een wereldwijd drinkwater probleem. Het succes van het meidenteam past uitstekend binnen de thema’s kenniseconomie, innovatie, verbetering van de kwaliteit van onderwijs en duurzaamheid, die de gemeente hoog in haar vaandel heeft staan.”

Wethouder Duurzaamheid en Onderwijs Henk Bakker: “Het is prachtig dat  deze meiden het technisch onderwijs promoten en een duurzame oplossing hebben bedacht. Jonge kinderen hebben een heel andere kijk op wereldproblemen en dat heeft deze wereld nodig. We zijn blij dat ze dit in Detroit laten zien en dat ze de Benelux mogen vertegenwoordigen.”

De gemeente Zuidhorn wil bijdragen aan het mogelijk maken van de deelname van deze kanjers aan het wereldkampioenschap FLL. Hiervoor brengt de gemeente het team in verbinding met partijen uit de sectoren onderwijs en ondernemers. Daarnaast levert de gemeente een financiële bijdrage aan de reis naar Detroit.

LEIS
Het team Pretty Smart POWER Girls heeft als basis de LEGO Education Innovation Studio (LEIS) in Noordhorn van Stichting LEIS (www.stichtingleis.nl). Deze stichting heeft als doel het ontwikkelen van interesse in Wetenschap en Techniek en van 21th Century Skills bij kinderen en (jong)volwassenen. Met de deelname aan de FLL, maar ook door het geven van techniek- en programmeerworkshops en -lessen, werkt Stichting LEIS aan het behalen van haar doelen.

Cheque
Woensdagmiddag 7 februari reiken wethouders Fred Stol en Henk Bakker een cheque uit aan het meidenteam op de locatie van Stichting LEIS aan Oosterweg 9a in Noordhorn.