Opdat wij niet vergeten (26-04-2018)

4 mei-comités en gemeente geven oorlogsslachtoffers gezicht: opdat wij niet vergeten.

Woensdag 2 mei aanstaande onthult wethouder Henk Bakker van de gemeente Zuidhorn de eerste van een serie plaquettes, waarmee de lokale 4 mei-comités en de gemeente oorlogsslachtoffers een gezicht geven en herdenken. Dit gebeurt bij het voormalig gemeentehuis van Grijpskerk.

Opdat wij niet vergeten!
In de Tweede Wereldoorlog zijn veel slachtoffers gevallen. Ook in de gemeente Zuidhorn. Joodse inwoners die omgekomen zijn in vernietigingskampen. Verzetsstrijders die tijdens hun verzetsactiviteiten van het leven zijn beroofd. Boeren die om het leven zijn gekomen, omdat zij zich niet wilden onderwerpen aan de bezetter. Soldaten die zijn gesneuveld tijdens het uitoefenen van hun functie en ook mensen die helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plaats waren.

Plaquette
Op initiatief van de 4 mei-comités in Aduard, Grijpskerk, Niezijl, Pieterzijl en Stichting Oudheidkamer Visvliet en in samenwerking met de gemeente Zuidhorn krijgen deze slachtoffers een gezicht. In deze kernen in onze gemeente zullen in totaal 24 plaquettes worden aangebracht: op plaatsen waar een oorlogsslachtoffer heeft gewoond, van waaruit iemand is weggevoerd, waar iemand begraven is of waar iemand toevallig aanwezig was en omkwam. Op de plaquettes staat hierover beknopte informatie. En via een app op de mobiele telefoon is met behulp van QR-codes, het complete verhaal op een speciale website te lezen.

4 mei herdenking
Op diverse plaatsen in de gemeente Zuidhorn worden, zoals elk jaar, herdenkingen gehouden. De gemeente Zuidhorn is met de 4 mei-comités van mening dat het nodig blijft om aandacht te hebben voor de oorlog en de slachtoffers die zijn gevallen. Zie voor meer informatie de website www.zuidhorn.nl/4mei