Onthulling naam spoorbrug Zuidhorn (26-04-2018)

Onthulling naam en herinneringsbeeld Bert Swart bij spoorbrug Zuidhorn.

Woensdag 25 april heeft Paula Swart, de echtgenote van de vorig jaar overleden burgemeester Bert Swart, samen met haar zoon Peter, het herinneringsbeeld van Bert Swart onthuld. Het beeld staat ten westen van de spoorbrug over het Van Starkenborghkanaal aan de kant van Zuidhorn. Het herinneringsbeeld met de naam ‘Bert Swartbrug’ is mogelijk gemaakt met medewerking van de betrokken partijen bij de bouw van de brug, provincie Groningen, ProRail, Rijkswaterstaat en de gemeenten Zuidhorn.

Bert Swartbrug
Aanleiding voor de vernoeming van de spoorbrug naar Bert Swart is zijn overlijden op 29 juni 2017. Kort na zijn overlijden werden al suggesties gedaan de brug naar hem te vernoemen. De afgelopen periode heeft de gemeente Zuidhorn samen met de provincie Groningen, Rijkswaterstaat en ProRail en in nauw overleg met de familie van Bert Swart gekeken naar de mogelijkheden. Het resultaat is, dat er bij de spoorbrug nu een herinneringsbeeld staat met de naam ‘Bert Swartbrug’.

Herinneringsbeeld
Het beeld refereert aan Bert Swart, die bijna dagelijks met zijn hond Bo in het gebied rondom de spoorbrug liep. Zijn woning staat in de buurt van de spoorbrug en hij fietste bijna dagelijks langs het bouwterrein naar het gemeentehuis.  Hij heeft de werkzaamheden voor de vervanging van de spoorbrug vanaf dag één van dichtbij meegemaakt. Hij was trots op dit grote, in het oog springende, boegbeeld voor de gemeente Zuidhorn. Met de plaatsing van dit beeld blijft de herinnering aan een  betrokken en geliefde bestuurder en bovenal prachtig mens, voortduren.

Bert was van 2011 tot 2017 burgemeester van de gemeente Zuidhorn. Daarvoor was hij zeven jaar burgemeester op Schiermonnikoog.

Wethouder Fred Stol hield een korte toespraak waarin hij onder meer het volgende zei: “Bert Swart was een zeer geliefd man. Zijn leven en overlijden heeft een enorme indruk op ons allemaal gemaakt. Hij leeft nog voort in onze harten en gedachten. Het was voor ons als inwoners, gemeentebestuur en organisatie een feest om met zo’n geliefde burgemeester te mogen samenwerken. Het is daarom goed om hier vandaag bij stil te staan. Het is een prachtig eerbetoon aan onze Bert, zodat we hem altijd blijven herinneren. Bert was een bruggenbouwer en verbinder. Daarom is het zo mooi dat deze nieuwe spoorbrug zijn naam gaat dragen: de Bert Swartbrug.”

Kinderdichter van Zuidhorn Nynke Hogendorp heeft een prachtig zelf geschreven gedicht voorgedragen over bruggenbouwers die verbinders zijn.

Peter Swart sprak namens zijn moeder en familie: “Wij, als familie en vrienden herinneren mijn vader als een humoristisch, positief ingestelde man die zeer goed kon relativeren en die altijd klaarstond voor zijn naasten. We zijn daarom erg vereerd dat wij vandaag ook het herinneringsbeeld van mijn vader mogen onthullen. We hebben het beeld alleen op papier gezien maar ik weet zeker dat mijn vader dit een geweldig mooi herinneringsbeeld zou vinden, omdat Bo ook een plekje heeft.”

Daarna heeft Paula samen met haar zoon Peter onder grote belangstelling het beeld van Bert Swart onthuld.