Leefbaarheidsprijs voor Serious Request in Zuidhorn (03-01-2017)

Dinsdagavond 3 januari 2017 heeft burgemeester Bert Swart de Leefbaarheidsprijs 2016 uitgereikt aan Serious Request uit Zuidhorn.

De uitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente in het gemeentehuis. De jury had uit de inzendingen de volgende drie aanmeldingen genomineerd voor de Leefbaarheidsprijs 2016:

• Dorpscoöperatie ‘De Nieuwe Wierde’ in Grijpskerk;
  • Historische Kring in Zuidhorn;

Serious Request in Zuidhorn
Serious Request organiseert in december diverse activiteiten, waarbij zij geld inzamelen voor een verborgen ramp van het Rode Kruis. Met deze actie komen verschillende inwoners samen om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan het goede doel. Het doel is om zoveel mogelijk geld op te halen met de verschillende acties. Het lukt deze groep actieve inwoners om verschillende subgroepen in Zuidhorn aan te spreken. Hierdoor doen  steeds meer inwoners, organisaties en verenigingen mee en dragen bij aan dit initiatief. Het brengt multicultureel Zuidhorn dichter bij elkaar. Dit initiatief betreft niet alleen de kern Zuidhorn, maar gaat verder dan dat. De kracht is de handen ineen slaan en barrières doorbreken.

Waardering
De jury heeft grote bewondering voor de wijze waarop Serious Request Zuidhorn met hun acties verschillende subgroepen in en om Zuidhorn aanspreekt en met elkaar in contact brengt. Juist in een groot dorp als Zuidhorn is het een uitdaging om groepen mensen aan elkaar te verbinden. Het initiatief Serious Request Zuidhorn slaagt daarin volgens de jury.
De jury geeft aan, dat het geld dat aan de Leefbaarheidsprijs is verbonden, niet een gift is voor het goede doel, maar een investering  in de organisatie van Serious Request, bijvoorbeeld voor materiaal.

Leefbaarheidsprijs
In de gemeente Zuidhorn wordt al sinds 1998 de Leefbaarheidsprijs uitgereikt. De prijs, een oorkonde, € 500 en een vermelding op de ‘Wall of Fame’ in het gemeentehuis, wordt jaarlijks toegekend aan een vereniging of persoon die zich bijzonder heeft ingezet binnen de gemeente. De nummers 2 en 3 krijgen ieder een bedrag uitgereikt van € 250.